woensdag 1 augustus 2012

Schotland/ Orkney deel 3

Na verblijf van 3 dagen vertrokken we weer van Orkney naar het vasteland


Er hing er een dikke zeemist maar gaf ook wel een bijzonder sfeertje

The old men off Hoy was bijna niet te zien

Gehuld in de mist

Onderweg kwamen deze Schotse koeien tegen. Niet achter een hek maar zo in het wild. Ik verschool me een beetje achter de motor om snel wat foto's te maken. Ik ben niet zo'n held met deze grote beesten.


Deze had een beetje jeuk of scherpte hij zijn horens om in de aanval te gaan ????

Ook prachtige baaien zijn daar te vinden, alleen niet om met je handoekje op het strand te gaan liggen. De temperatuur is vaak niet aangenaam.

Smoo Cave is een grot in het noorden van de Schotse Hooglanden. De grot is bijzonder doordat het eerste deel van de grot uitgesleten is in de rots door de werking van de zee, terwijl het tweede deel ontstaan is door een kleine zoetwaterstroom. De grot ligt aan de noordkust van Schotland in regio Sutherland, twee kilometer ten oosten van Durness. De naam "Smoo" komt vermoedelijk van het Noorse woord "Smúga", hetgeen "grot" of "schuilplaats" betekent. De rots waarin de Smoo Cave is ontstaan is van kalksteen. Het eerste deel van de grot, dat door de werking van de zee is ontstaan, is 60 meter diep, 40 meter breed en 15 meter hoog. Voor de grot is er een kloof van bijna 600 meter voordat de zee begint. Oorspronkelijk was deze gehele kloof overdekt. Het tweede deel van de grot heeft twee kamers en is ontstaan door een zoetwaterstroom, de rivier Allt Smoo, die door de rots heengaat. In de eerste kamer die 6,5 bij 3 meter groot is bevindt zich een waterval van twintig meter hoog. De tweede kamer is alleen met een boot te bereiken en loopt dood.
De waterval in de grot

Laag over de kloof van 600 meter diep

Een wilde zeldzame orichidee zeiden ze. Nou zo zeldzaam was hij niet want we kwamen ze over tegen


Het eiland bestaat uit Torridonian rode zandsteen en is omgeven door kliffen bedekt met vogels.
In het noorden is een heuvel met twee pieken, met het zuiden en oosten lager is liggen. Het noorden en westen zijn 100 meter (328 ft) hoge kliffen, en er zijn stranden in het zuiden en oosten.  Het eiland is de naam van Noorse oorsprong.
Vroeger werd het eiland gebruikt als een begraafplaats, en er zijn nog de resten van een kapel in het zuidoosten, herdacht in de naam Traigh een Teampaill (Strand van de tempel).  Het had een bevolking van 65 in 1841, maar in 1848 aardappel hongersnood dwong de bewoners om te emigreren.  In sommige opzichten is dit verrassend, aangezien deze is vastgelegd dat de eilandbewoners een vrij gevarieerde voeding gehad, waaronder haver, vissen en zeevogels, in plaats van afhankelijk zwaar op een aardappelgewas.
Het is nu onderdeel van de Scourie Estate, eigendom van dr. Jean Balfour en JC Balfour en beheerd door de Schotse Wildlife Trust met een bevolking van slechts een bewaker tijdens de zomermaanden.

Handa staat bekend om zijn vogels, waaronder papegaaiduikers , alken en zeekoeten . .

 


Deze grote vogels jagen op de jonge vogels die net hun nest verlaten.

Het viel niet mee om uit een wiebelend bootje een papagaaiduiker te fotograferen. Ze zwommem te ver weg. Maar ik had er een te pakken. Niet echt super maar ach.

Zeeleeuwen zwommen in een groepje en keken nieuwsgierig rond.

Ook kleine dolfijnen maakte rondje om de boot. Mooi om dat te zien.

Strathpeffer, (echtwaar het bestaat, en vezin het niet) Een oud Vicoriaans stadje


Discover a Local Legend by visiting The Eagle Stone, an early Pictish symbol stone from around 700 AD.


According to this legend a prophecy was made by the Braam Seer (whose wooden carved figure can be seen in the gardens behind the Pavilion) that when the Eagle Stone falls three times, ships will be able to be moored on it. The stone has apparently already fallen twice and with global warming causing rising sea levels who knows…Maybe the sea will reach Strathpeffer one day! Take a short walk up a path signposted off the main road just beyond the Cromarty Building.


Ik kon alleen maar Engelse informatie vinden.

Victorian Spa Town in the Highlands


The Highland town of Strathpeffer dates back to the end of the 17th century, but the late Victorian period was its heyday. It grew from a village to a bustling spa town. Much of the old town is typical Scottish Victorian—ornate domestic buildings and hotels with lots of gables, turrets and hanging tiles. A great deal of this has been extremely well preserved and this gives Strathpeffer much of its character today.

Most of the modern building has been built at the West end of the town, separated from the old by the new school and community centre and its playing fields. Although the other interpretation of this town planning is that the council housing has been kept well away from the expensive private housing—a typical British class divide.The Victorians believed the spa waters had lots of health benefits. The spa town started from a wooden pump room in the early 19th century then Strathpeffer added a variety of impressive hotels and the Pavilion, right at the centre of the original village.

The coming of the railway in 1885—and another large hotel built by the railway company—meant that Strathpeffer was a fashionable outing direct from London by train.
Soon Strathpeffer was a small town, boasting four large hotels, (one of which was burned to the ground during the late Victorian era) and several smaller ones including Mackay’s and the Richmond Hotel. There are probably more hotel bedrooms in Strathpeffer than domestic ones.
Alas, the railway also foreshadowed Strathpeffer's future decline. Due to the refusal of one or two local landowners, the railway could not go through Strathpeffer, but had to settle for a branch line terminating in the village. The through line from Dingwall bypassed the village. 


Hier zouden de Beattles ooit opgetreden hebben

Tochtje met de glasboot rond de baai van Isle of Sky

De brug naar Isle of Sky in de mist

Ook hier zeeleeuwen te zien
Weer overvaren. Nu naar Mull

Van elke boot/pont neem ik de reddingboei op de foto, leuk voor later :-)


Echt een SchotslandschapIn Schotland zijn de huisjes doorgaans niet zo fleurig maar hier op Mull weten ze met deze kleurtjes een beetje op te vrolijken

Er komt nog een deel tot slot daar naa weer wat anders.

Dus Joop je kan er nog even van genieten

8 opmerkingen:

 1. Mooie serie Marjon, zo lekker afwisselend en met die mist geeft wel een prima sfeertje.
  Lijkt me wel zeer geslaagd om er nog een deel aan toe te voegen.... dus kom maar op Marjon....hahaha

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marjon
  Wat mooi is het daar zeg hele mooie serie en die Koeien wat een joekels liepen die daar gewoon vrij rond ?
  Mooi ook die laatste gekleurde huisjes
  Mooie serie zou er ook wel eens naar toe willen
  Misschien op de fiets ??ha ha
  Fijne dag nog hé
  Groetjes Janny
  Mail je nog

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marjon
  wat een mooi land maar ook een mooie serie,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marjon .
  Weer genoten van je foto`s . Ook leuk het verhaal erbij zo leren we ook weer eens wat .Kijk weer uit naar de volgende foto`s .
  Groetjes , Ma .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tjonge, wat is Schotland toch mooi. En wat hebben jullie een prachtige reis gemaakt.
  Je geeft met deze foto's een mooi beeld van de spectaculaire natuur.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke foto's! Die schotse koeien zien er inderdaad wel een beetje wild uit. Vooral de brug vind ik erg erg mooi gefotografeerd.

  groetjes,
  Senna
  http://senna15.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke serie Marjon, je hebt vast een mooie vakantie gehad in Schotland.

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Laat Sjaak de foto zien hoe weinig jullie mee kunnen nemen, dan hebben wij in de z3 nog veel ruimte voor drie tasjes. Wat laat je weer een mooie serie zien. Vooral rond het water met de grot en waterval en je lage foto het meer over. Prachtig gedaan. Jammer dat je niet zulk goed weer hebt gehad. Maar de foto's zijn er zeker niet minder om...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het kijken, en altijd leuk als je reactie achterlaat.