zondag 18 november 2012

Goslar im HarzZoals belooft nog een laatste serie van Goslar half oktober.

Goslar ligt in de noordwestelijke uitlopers van de Harz, aan de voet van de Rammelsberg, zo'n 50 km ten zuiden van Braunschweig. Door de stad loopt de Gose, een zijriviertje van de Oker. De Gose wordt in Goslar Abzucht (afvoerkanaal) genoemd omdat het water dat uit de Rammelsbergmijnen wordt afgevoerd vlak voor de binnenstad in de Gose stroomt.


Deze kon je bestellen  een XXL soes. Ik heb het niet gedaan maar om ons heen waren er een paar die zich niet konden bedwingen

Steegjes met vakwerkhuizenHet Dukaten mannetje

Gildehuis Kaiserworth


De historische Guildhall Kaiserworth heeft gestaan ​​in 1484 aan het marktplein in Goslar en is nu een hotel gebruikt. 

 Dukaten mannetjes bij het Kaiserworth Dit voormalige huis van de kleermaker of "Worth Guild" werd gebouwd in 1494 op de fundamenten van de eerste gilde huis uit 1274. Middeleeuwse Vereniging van de lange afstand en groothandel handelaren werd genoemd in Goslar "Worth Guild" en was de belangrijkste raad in staat gilde .

 De indrukwekkende structuur met zijn arcades en stallen voor Konsolfiguren bewijs van de rijkdom van de eigenaars en de stad op dat moment. De godin van de overvloed, en hurken onder haar" dukaten man ".

 De stenen beelden van Abundantia en Hercules zijn origineel waarvan acht houten keizerlijke cijfers kunnen in ieder geval worden gedetecteerd sinds de 1684e  Eerder zijn er cijfers stond de oude mythologie. Tijdens het bewind van de keizer vertegenwoordigde 919 tot 1138, werd Goslar opgericht in 922 en bereikte de 12e Eeuw met zijn muren bijna 700 jaar onveranderd groot.

 Het huis is gebruikt sinds 1831 als restaurant en hotel. Dankzij de nabijgelegen hotel "Romeinse keizer" was in 1836 door "The Worth" naar "Kaiserworth" hernoemd,

 

Marktbrunnen


De keizerlijke aadelaar op de fontijn

Een versiering op de fotijn


Een rijtje bolides kwam ons voorbij toeren


Grenspunt


Heerlijk een stadswandeling met dit mooie herfst weerDe  Gose


Dahlias bloeien nog prachtigLeistennen daken, typisch Duits

Zelfs de auto's hebben vakwerk vormen


Heel touristisch maar wel leuk een ritje met de paardenwagenDe Keizerpalts Goslar is de middeleeuwse verblijfplaats van de Duitse keizer in het aan de Harz gelegen stadje Goslar. Het is het grootste en best bewaarde wereldlijke gebouw uit de 11e eeuw in Duitsland. De Keizerpalts is onderdeel van de historische binnenstad van Goslar die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is opgenomen.

Op de plek van de palts stond oorspronkelijk waarschijnlijk een koninklijk jachtslot. In 1005 werd de eerste palts gebouwd door de latere keizer Hendrik II. De huidige palts werd tussen 1040 en 1050 gebouwd in opdracht van de latere keizer Hendrik III. Het romaanse gebouw is 54 meter breed en 18 meter diep en bevat twee grote zalen verdeeld over twee verdiepingen. Aan de zuidzijde grenst aan de keizerpalts de twaalfde-eeuwse Ulrichskapelle. Deze kapel van de palts heeft een plattegrond met de vorm van een Grieks kruis. Midden in de kapel staat de sarcofaag van Hendrik III, die alleen zijn hart bevat. De rest van zijn lichaam is in de dom van Speyer begraven. Gedurende 200 jaar vonden er in de keizerpalts vele rijksdagen plaats. In 1253 was Willem II van Holland de laatste Rooms Koning die in de palts verbleef. In 1289 brandde het bouwwerk volledig uit en na het herstel kwam het bouwwerk in het bezit van de stad Goslar. In de volgende eeuwen werd het maar spaarzaam gebruikt en verviel het langzaam tot een ruïne. Tussen 1868 en 1875 werd het historiserend gerestaureerd. Onder invloed van de opbloeiende vaderlandsliefde onder de toenmalige keizer Willem I werd het interieur bijvoorbeeld overdadig gedecoreerd met romantische muurschilderingen met voorstellingen van de heldendaden van de middeleeuwse Rooms-Duitse keizers door Hermann Wislicenus. Het hoogtepunt van deze decoraties vormde de schildering van de apotheose van het keizerdom, waar Willem I, Frederik III en Bismarck zich af lieten beelden als de natuurlijke opvolgers van de middeleeuwse keizers.

Tegenwoordig is de palts een museum met een tentoonstelling over het ambulante keizerschap en herbergt het de originele bronzen keizerstroon uit de tweede helft van de elfde eeuw. Samen met de troon van Karel de Grote in Aken is dit de enige bewaard gebleven middeleeuwse troon van een Duitse keizer.

 


Standbeeld van Fernando Botero. Wie dat is....geen idee


Goslar is een heksenstadje, overal kan je die kopen als popje of sleutelhanger


Allerllei deurknoppen de meeste uit Goslar

Genoten van een heerlijk herfttochtje.

bedankt weer voor het kijken en het lange scrollen. toto snel weer.

6 opmerkingen:

 1. Hoi Marjon
  Nu jij heb je best gedaan hoor ik heb heerlijk genoten wat is het daar mooi en dat heb je goed laten zien heel mooi
  nu wat die big Soes betreft die had er bij mij wel ingegaan hoor hé ik zit te kwijlen ben er dol op
  En bij dat ventje wat munten poept had ik effe mijn beursje gevuld ha ha
  Mooie serie hoor
  Groetjes en tot ziens Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marjon....

  Wat een mooie opnames heb je kunnen maken
  met de typische Duitse huizen...
  prachtig dat je ons even meeneemt met de stadswandeling..
  de foto's zien er prima uit, goed belicht en mooi van scherpte...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Marjon .

  Een mooie serie ter afsluiting van een fijn weekend .
  Mooi om te zien en leuke plaatjes . Mooi gedaan .
  Veel afwisseling tussen door . Echt super en heb weer genoten .
  Veel liefs ,Ma .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marjon .
  geweldige serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn net een week terug. Via google kwam ik op je blogspot.
  Mooie foto's heb je! Leuk om dingen te herkennen. Heb best zin in de herfst terug te gaan. Dacht al dat het er dan ook prachtig is met al die kleurige bomen!'
  Grotjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Thea en leuk te horen dat je genoten hebt van mijn foto's. Het is er in de herfst zeker prachtig. Wij denken erover om dan ook weer te gaan. De kleuren zijn daar zo mooi in de herfst.
   Groetjes Marjon

   Verwijderen

Bedankt voor het kijken, en altijd leuk als je reactie achterlaat.