dinsdag 23 oktober 2012

De Harz deel 1

Op de motor een weekendje weg.
Het beloofde mooi weer te worden en daarom de motor weer van stal gehaald om dit keer naar, voor ons. een onbekend stukje Duitsland. De Harz, er werd beloofd dat daar mooie motorrijwegen  zouden zijn. 
Even testen natuurlijk.


 
De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg is de Brocken met 1142 meter, die tot het Nationalpark Harz behoort. Dit nationale park beslaat ongeveer tien procent van het gebergte. De Harz is vanouds een belangrijk mijnbouwgebied. De gebergtevorming aan het eind van het Paleozoïcum, de Hercynische orogenese, is naar de Harz genoemd.

Al in het jaar 968 werd melding gemaakt van mijnbouw in de Harz. In het gebergte werd vooral zilver en later ook koper, lood en zink gewonnen, totdat de mijnen in de 20ste eeuw werden gesloten. Rond 1800 waren de mijnen van de Oberharz ruim 500 m diep en daarmee de diepste ter wereld. Uitvindingen als de fahrkunst en de staalkabel zijn met de mijnen in de Harz verbonden. De technische universiteit in Clausthal-Zellerfeld, een plaats met niet meer dan 15.000 inwoners, is voortgekomen uit een mijnbouwacademie. De voormalige Rammelsbergmijnen staan sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst.


Toerisme is in deze regio een belangrijke bron van inkomsten. In vrijwel elke stad is een toeristen informatiebureau aanwezig. Bekende bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Harz met als hoogste top de Brocken. Hierop staat een futurisch aandoende zendmast en weerstation.

De stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen onderhouden een intensieve treindienst met oude locomotieven tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en Quedlinburg. Daarnaast kent de lijn een bijzondere bergrit naar de Brocken met de Brockenbahn. De lijn kent overigens de enige tunnel in een smalspoorlijn in voormalig Oost-Duitsland.

Fietsen en wandelen is er erg populair. Een bekende wandelroute is de Goetheweg, genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe. Sinds 2010 kan men in de oostelijke Harz naakt wandelen over de Harzer Naturistenstieg.In het gebied kan men ook kanoën, bergbeklimmen en in de winter langlaufen.
Rondom het Harzgebergte liggen meerdere historische stadjes. In onder meer het dorpje Schierke wordt jaarlijks de Walpurgisnacht gevierd.
Goslar ligt in de noordwestelijke uitlopers van de Harz, aan de voet van de Rammelsberg, zo'n 50 km ten zuiden van Braunschweig. Door de stad loopt de Gose, een zijriviertje van de Oker. De Gose wordt in Goslar Abzucht (afvoerkanaal) genoemd omdat het water dat uit de Rammelsbergmijnen wordt afgevoerd vlak voor de binnenstad in de Gose stroomt.


De Harz is al ruim 3000 jaar het toneel van mijnbouwactiviteiten, wat leidde tot het ontstaan van nederzettingen. Goslar wordt in 922 gesticht door Hendrik de Vogelaar, de koning van Oost-Francië (het latere Heilige Roomse Rijk). Omdat het erts uit de Rammelsbergmijnen naast koper, lood en zink ook zilver bevatte, bouwde koning Hendrik II in 1005 een palts in Goslar, de Kaiserpfalz. Goslar werd rijksstad. Zie verder onder: Rijksstad Goslar.

Na de opheffing van het Heilige Roomse Rijk in 1806, kwam Goslar in economisch zwaar weer. Veel historische gebouwen werden afgebroken, waaronder de Stiftskerk (Dom). Het ging pas weer beter met de stad toen de tweede ertsader werd ontdekt in de Rammelsberg.
INFO WIKIPEDIA

 


Het markt pleinMooie vakwerk huizen


Een en al herfstkleuren


Een stuwmeer waar we eigelijk overheen hadden gemoeten maar deze was afgeslotenTerwijl ik achterop zit maak ik rijdende weg  vaak foto's. Omdat er zoveel moois te zien is onderweg.
Hier wordt je echt de foto ingezogen door de snelheid
Je krijgt er geen genoeg van


Je kan er mooie wandelingen maken

Overal zie je heksen

Awh, een wolf

Gelukkig geen levende zo dichtbij.

Gekke namen hebben ze daar.
In een flits zag ik deze voorbijkomen, snel de camera gepakt op het vast te leggen

Kerkje onderweg


Mooi weer met 25 graden dus de macarena kan je best dansen. Ook al gaat dat lastig als je achterop zit

Kasteel Werningerode
Op wikipedia was er weinig te vinden van deze stad.

Een heksensoepje (goulashsoep) in een heksenketel

Prachtige stadje waar we zeker nog een keer terug gaan. Zo uniek en mooi.

Het stadhuis

Vakwerkhuizen

Rijdend door de straatje zagen we dit

Dus de volgende keer gaan we daar nog een keer heen. Dit is deel 1 van ons weekendje in de Harz. Ik kreeg er geen genoeg van om al dat moois daar vast te leggen. Volgend blog nog een serie, daarna nog een van het stadje Goslar waar we een ochtendje doorgebracht hebben, maar veel te kort uiteraard.

groetjes

3 opmerkingen:

 1. Hoi Marjon
  Mooie plek had je uitgezocht voor een weekendje weg.
  Ik heb jàààààren geleden gekampeerd in de Harz en het is daar heel mooi.
  Je foto`s zijn heel mooi,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marjon .
  Wat een mooie serie over de Harz met informatie .
  Je hebt ons weer mee laten genieten . Ben benieuwd naar de volgende serie foto`s . liefs Ma .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marjon....
  Prachtig de Duitse herfst in beeld gebracht...
  maar wat hebben ze daar ook mooi huizen echt wel karakteristiek..
  heel mooi in beeld gebracht, jullie hebben vast genoten op de motor!! en wat een pracht plekkie daar...
  heb genoten van je opnames

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het kijken, en altijd leuk als je reactie achterlaat.