zaterdag 24 maart 2012

Heikikker weekje

Deze week waren de heikikkers weer blauw.
Dinsdag voor het erst even gaan kijken.

De heikikker heeft een bruine kleur, vaak met vlekken op de rug en flanken, de achterpoten zijn licht gebandeerd. Ongevlekte exemplaren komen ook voor, deze hebben een kleur die doet denken aan kipfilet. De dorsolaterale lijsten zijn vaak lichter van kleur, op het midden van de rug is vaak een lichte rugstreep aanwezig, begrensd door donkere wratten. Bij sommige populaties ontbreekt deze streep echter. De buik is meestal ongevlekt of soms grijs gemarmerd aan de flanken. Ook dit kenmerk geldt niet voor alle populaties, sommige populaties hebben juist altijd een gevlekte buik. Achter de ogen is een zeer brede, bruine langwerpige oogvlek aanwezig die loopt van het oog tot de voorpoot. Over de onderlip loopt een gele streep tot de mondhoeken. De achterpoot van de heikikker is eenvoudig te herkennen aan de relatief grote metatarsusknobbel. Deze structuur is verhard en veel langer dan die van andere soorten, die meestal een zachte knobbel hebben.
De kop eindigt relatief spits, de ogen zijn geelbruin van kleur, de pupil is horizontaal en enigszins elliptisch. Het trommelvlies is gelegen in de oogvlek en bruin van kleur, het heeft een diameter van ongeveer twee derde van die van het oog.

De heikikker bereikt een lengte van ongeveer 55 tot 60 millimeter en kan tot 7 cm lang worden. In uitzonderlijke wordt een lengte van 8 cm bereikt, maar dit geldt alleen voor exemplaren in het zuidoostelijke deel van het verspreidingsgebied. Mannetjes in de paartijd zijn vaak donkerder tot blauw gekleurd.

 
Een salamandertje kwam op de versgelegde eitjes en liet het zich smaken








Donderdag weer even kijken of de kikkers nog blauwer waren geworden.
De heikikker trekt al vroeg naar zijn voortplantingswateren, meestal in maart. Tussen mei en juni is de voortplantingstijd voorbij en trekken de kikkers weer naar hun zomerverblijf. In de zomer is de heikikker meer op het land te vinden, als het te warm is wordt de waterkant opgezocht. Ze kunnen tot ongeveer een kilometer van het water worden aangetroffen.

In de zomer zijn de kikkers 's nachts actief, tijdens de paartijd zijn ze ook overdag actief. De larven en juveniele kikkertjes zijn dagactief. De heikikker houdt een winterslaap op het land, al is er nog discussie of de winterslaap soms in het water wordt gehouden. Vermoedt wordt dat sommige mannetjes op de waterbodem overwinteren.
 

Eitjes genoeg.
Heikikkers, en alleen de mannetjes krijgen in de paartijd een blauwe kleur. Het blauw is een waas dat over het onderliggende patroon heen ligt en na een paar dagen al weer verdwijnt. Het betreft de bovenzijde van het lichaam en vooral de keel. Bij mannelijke bruine kikkers komt dit type kleuromslag ook voor, maar de kleur wordt een blauwig grijs en de keel wordt opvallend wit. Aanvankelijk werd gedacht dat deze voor roofdieren goed zichtbare exemplaren een foutje van de natuur waren zoals melanische (zwarte) of albinische (witte) dieren, maar aan het einde van de paartijd kleuren ze weer terug; het is dus een baltskleur. De kleur ontstaat zodra de kikkers het water betreden. Ook zwellen met name de voorpoten van de mannetjes op, wat veroorzaakt wordt door een ophoping van lymfevocht.

In maart trekken de kikkers naar hun voortplantingswater, de mannetjes blijven met enkele weken het langst in het water, de vrouwtjes blijven slechts enkele dagen. De lokroep van de heikikker wordt wel vergeleken met het geluid van een onder water vol lopende lege fles. Er wordt zo'n 4 tot 7 keer per seconde geroepen, de roep klinkt als wuob...wuob...wuob.

De eitjes worden bovenop waterplanten afgezet, zoals vlotgras of zelden op de bodem van het water. De eierklompen zijn zo groot als een vuist en bevatten 500 tot 3000 eitjes per klomp, deze worden in een of twee keer afgezet. De eitjes hebben een diameter van 1,5 tot 2 millimeter, de gelei-achtige omhulsels zijn 6 tot 8 mm en daarmee kleiner dan de eieren van de bruine kikker. De eitjes zijn bruin grijs tot donkergrijs met een vale lichtere vlek aan de onderzijde.


 

Ze waren er met vele


Zal ik hem kussen?????




Tussen het gras trippelde een paartje padden, gezellig zo op de rug meerijden.


Die heeft geen zwemles nodig.






Zaterdag waren ze nog wat blauwer







'Ze zitten er nog steeds hoor', lijkt hij wel in zijn oortje te fluisteren.




Ze kwamen heel dichtbij  en leken wel erg nieuwsgierig wat we aan het doen waren.





In Nederland komt de heikikker voor in een groot gedeelte van het land, maar is niet meer algemeen. De soort is vooral in het oosten en zuiden te vinden. In België komt de heikikker alleen voor in de noordelijkste provincies Antwerpen en Limburg.
In Nederland wordt de heikikker beschouwd als kwetsbare soort en staat op de rode lijst. In zijn gehele areaal is de soort echter niet bedreigd.

Info van Wikipedia





17 opmerkingen:

  1. Hoi Marjon jij heb ook je best gedaan
    mooie serie hoor en gelukkig ook nog blauwe gek hé dat het dan ineens weer afgelopen is je vrijende paartjes zijn ook mooi sex in de Heemtuin
    was gezellig hé
    Fijn weekend groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, da geht die Post ab im Fröschenweiher. eine grossartige Fotoserie liebe Marjon...

    Herzlichst Hans-Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel werk heb je ervan gemaakt....prima foto's en een schat aan info.....prima gedaan Marjon.

    Groetjes, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marjon .
    Wat een mooie weergave van de natuur heb je weer gemaakt . Met veel informatie erbij ,erg leerzaam . Knap om het zo weer te geven .
    Groetjes Ma .

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Marjon....
    was je met Janny en Karina???
    ik zag ook al foto's van Janny...
    Tjonge wat mooi dat ze dan blauw zijn...
    je heb er echt heel mooie opnames bij...
    lekker scherp en wat zijn het er veel....
    zijn ze niet schuw??
    Knap gedaan hoor...

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  6. WAW.....wat een prachtige serie,
    en de uitgebreide informatie erbij is zó interessant!!!

    Prima gedaan Marjon, dit is genieten.....voor de blauwe mannetjes...
    en voor mij,jij moet ook genoten hebben met je camera in de aanslag en op het 'moment suprème' de ontspanner van de camera in drukken.

    Bedankt voor het delen!!!
    Fijn weekeind en lieve groeten!!
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad waren het leuke uurtjes steeds weer een ander kikkertje en erg rustgevend om naar het geplop van die kikkers te luister. Het delen heb ik graag gedaan.
      Groetjes

      Verwijderen
  7. Hoi Marjon,

    werkelijk een fantastische fotoserie van deze kikkers en hun dril. Mooi van kleur en scherpte en nog leuker is de geweldige info die je erbij hebt gezet.

    groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk dat jullie daar met elkaar naar toe zijn geweest. En wat heb je er een mooie blog van gemaakt. Heel veel info ook dat maakt het helemaal compleet. Pracht foto`s en wat zijn ze mooi blauw, iets wat ik dus echt niet wist! Dank je wel voor deze leerzame blog, ik heb genoten. Groetjes Cristien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een super serie heb je weten te maken, stond voor dit jaar op het lijstje maar helaas niet gelukt, dan maar van jouw serie genieten, hoor het geluid jammer genoeg niet..;-) kon door omstandigheden niet eerder. En bij ons is het niet naast de deur waar ze zitten, volgend jaar kom ik gezellig bij jullie tussen in liggen..;-)

    Fijne zondag en groetjes van Von

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hi Marjon,

    Je heb inderdaad je best gedaan zeg.
    Mooi het kleur verloop van bruin naar blauw vast gelegd.
    Het salamandertje is trouwens ook heel erg geslaagd.
    En zo leuk die groepjes kikkers bij elkaar.

    Was trouwens ook erg leuk je weer te zien ;-)
    LG, Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Marjon
    Mooie serie geworden en interessant om te lezen over de heikikker .En ja m,n broek is weer droog .Vond het ook leuk om je te ontmoeten Grt Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hà Marjon!
    Wat een sùper serie van de Heidekikkers.
    Is niet makkelijk om daar goede foto`s van te maken maar jou is dat prima gelukt.
    Ook goede informatie erbij, ik heb weer wat geleerd.
    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Marjon,
    Ongelooflijk hoe je hebt weten vast te leggen, zo dichtbij. Ze lijken helemaal niet bang. Meestal springen kikkers meteen weg, maar jij kunt ze mooi fotograferen.
    Op je laatste serie foto's zie je ook heel duidelijk de blauwe kleur.
    Prachtige foto's en interessante informatie.
    Gr. Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je hebt de heikikkers er ook goed opstaan. Ook het moment bij de padden is natuurlijk fantastisch, zulke foto's wil ik ook nog van de pad.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wow, prachtige serie, Marjon en leerzaam ook.

    Gr Sake.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het kijken, en altijd leuk als je reactie achterlaat.