dinsdag 29 juni 2010

Schloss Schwerin en Schloss Ludwigslust

Schloss Schwerin

Het complex was tot 1160 een Slavische grensburcht, daarna ontstond onder Hendrik de Leeuw op het eiland een Duitse burcht voor de graven van Schwerin. Van de 14e eeuw tot 1918 residentie van de hertogen en groothertogen van Mecklenburg-Schwerin. In de 16e eeuw werd begonnen met de bouw van het slot. Van 1843 tot 1857 verbouwing tot het huidige slot (Demmler, Stüler, Willebrand), waarbij de renaissancegebouwen uit de 16e en het begin van de 17e eeuw werden betrokken. Sinds 1990 zetel van de Landdag, het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Bezichtiging van het slotmuseum (woon-, representatie- en pronkvertrekken met kunst van de 16e tot 19e eeuw en Europees porselein van de 18e tot 20e eeuw).


Schwerin en Oranje
Schwerin is een Oranjestad omdat de Nederlandse prins-gemaal Hendrik hiervandaan komt. Hij was de echtgenoot van Koningin Wilhelmina, vader van Juliana en grootvader van Koningin Beatrix. Hertog Heinrich von Mecklenburg-Schwerin, zoals zijn officiële naam luidde, werd in 1876 geboren in het Schweriner Schloss, dat nu deels als museum is ingericht. Daar trouwde hij op 7 februari 1901 met Wilhelmina, die later Koningin der Nederlanden zou worden. Voor de hertogen van Mecklenburg was Schwerin residentiestad – behalve in de periode 1756 -1837, toen weken ze namelijk uit naar het 35 km verderop gelegen jachtslot Ludwigslust.
Schweriner Schloss
Op een klein eiland in de Schweriner See staat het meest in het oog springende gebouw van Schwerin: het sprookjesslot. Het slot is medio 19e eeuw verbouwd naar voorbeeld van de bekende Loire kastelen in Frankrijk. Vandaag de dag herbergt het slot met haar 635 kamers het parlement Mecklenburg Vorpommern en een museum. Prachtige zalen en woonruimtes van de groothertogen die dit slot bewoonden, kunnen door de bezoeker worden bewonderd. Nazaten van de groothertogfamilie en daarmee ook van Prins Hendrik zijn niet meer te vinden in het slot. In het park waarin het slot gelegen is, kan heerlijk geflaneerd worden. Tot slot, kan men heerlijk vertoeven in de tot het slot behorende orangerie.

Dom
Middenin de prachtige binnenstad staat de Schweriner Dom, gebouwd tussen de 13 en en 15e eeuw. De Dom is een typisch voorbeeld van Noordduitste baksteengothiek en is voor de bezoeker toegankelijk. Wie de 220 traptreden neemt, kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad, het slot en de omliggende meren.

Gemäldegalerie
In de Alte Garten, die oorspronkelijk deel uitmaakte van het slotpark, staat nu een Gemäldegalerie met 500 schilderijen van beroemde Vlaamse en Nederlandse schilders, waaronder zeventiende-eeuwse meesters.
Schwerin is omringd door water en bossen. En in die bossen liggen tal van interessante dorpen en stadjes verscholen. Zo'n 35 kilometer ten zuiden van Schwerin ligt Ludwigslust, aantrekkelijk vanwege het barokkasteel dat bezichtigd kan worden. Het grote park rond het kasteel met zijn verstilde wateren en romantische bruggetjes is een perfecte ambiance voor lange wandelingen. Zuidwestelijk van Ludwigslust ligt Dömitz, een pittoresk vestingstadje. De liefhebbers van goed geconserveerde vakwerkhuizen moeten zeker een uitstapje naar Grabow wagen, een stadje niet ver van Ludwigslust vandaan.


Ik trof een bruidspaar aan die hier op deze prachtige locatie hun trouwplechtigheid haddenHun trouwauto
trappenhuisPrachtig versierde zalenhet plafond


de vloertrappenhuis van boven af

Schloss Ludwigslust

De voormalige residentiestad van de hertogen van Mecklenburg-Schwerin geldt met haar barokslot, het heerlijke park en ook de bouw van de stad met barokke en classicistische gebouwen als bouwhistorisch juweel in Mecklenburg-Vorpommern. Dichters hebben de stad beschreven als klein-Versailles of het Sanssouci van het Noorden. De stad heeft haar naam te danken aan groothertog Christian Ludwig II.

Hij kon in deze omgeving toegeven aan zijn liefde voor het jagen. Dus werd er aan het begin van de 18e eeuw een klein jachtslot gebouwd. Om hem te eren, kreeg deze plek in 1754 de naam „Ludwigs Lust“. Ludwigslust was en is het centrum van het geestelijk-culturele leven in Mecklenburg. Verschillende evenementen bevestigen ook vandaag de dag deze naam. Er worden in de zomer talrijke concerten in de prachtige coulissen van het slot en het park.

Zuidelijk en westelijk van Ludwigslust strekt zich het zogenoemde Griese Gegend uit, een vlak landschap met dennenbossen en veengebieden. Uit de moerassen worden ijzerertszoden gewonnen, die door het hoge ertsaandeel zwart tot donderbruin gekleurd zijn.
Ook de dagtrips naar de omliggende kleine steden lonen, zoals bijvoorbeeld naar Grabow of Neustadt- Glewe. Zeer interessant zijn de goed behouden vakwerkgebouwen en de straten die u uitnodigen tot wandelen en bewonderen.

trappenhuis
hier ook prachtig versierde zalen

Bedankt voor het kijken leuk als jullie een reactie achterlaten in het gastenboek.